Dlaczego warto jeść truskawki + przepis na wegański mus truskawkowy!

To, co jemy, wpływa na stan naszego zdrowia oraz wygląd skóry, włosów i kondycję paznokci. Późną wiosną i latem warto sięgać po sezonowe owoce, które są wówczas najsmaczniejsze oraz – najzdrowsze!

 

DSC_6529_WEB

 

Wersja WIDEO: 

  
Wersja TEKSTOWA:  
Uwielbiane przez wielu truskawki, oprócz walorów smakowych, posiadają również niedoceniane właściwości zdrowotne. Poniżej przedstawiam kilka powodów, dla których warto je jeść!

1. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego wspomagają odporność organizmu przed infekcjami i wzmacniają naczynia włosowate, co istotne jest szczególnie u osób z cerą naczynkową.

2. Znajdują się w nich sole organiczne i pektyny, które dają długotrwałe uczucie sytości, wpływają korzystnie na trawienie i wspomagają pracę jelit.

3. Truskawki są moczopędne, zatem usuwają nadmiar wody z organizmu.

4. Spora zawartość żelaza chroni przed anemią, warto więc sięgać po te owoce, jeśli masz problemy z niedokrwistością lub spodziewasz się dziecka.

 

 

DSC_6527_WEB

 

 

DSC_6525

 

 

Dieta wegańska opiera się na zasadzie wykluczenia z menu składników pochodzenia zwierzęcego. W przepisach nie znajdziesz zatem mięsa, ryb, mleka, masła, jogurtów ani miodu. Opierając się na tych wytycznych, przygotowałam dla Was przepis na pyszny, wegański mus truskawkowo – bananowy!

 

DSC_6534 copy_WEB

 

Wszystko, czego potrzebujesz, to:

  1. szklanka obranych truskawek – polifenole zawarte w tych owocach nadają im cudowny, jasnoczerwony kolor, a antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób serca i zapaleń. Truskawki są bogaty źródłem witaminy C, zawierają również mangan oraz włókno dietetyczne, zmniejszające uczucie głodu,
  2. 2 bardzo dojrzałe banany – ich struktura nada musowi gęstej, jedwabistej konsystencji. Zawartość potasu wzmacnia serce i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  3. łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego – możesz również wybrać inny, delikatny olej, na przykład rzepakowy. Tłuszcz sprzyja wchłanianiu się witamin, jest również nośnikiem smaku,
  4. ½ filiżanki zielonej herbaty – ja wybrałam odmianę Sencha Sakura (KLIK!), bo uwielbiam jej delikatny, wiśniowy posmak. Zielona herbata zawiera aż cztery polifenole, czyli silne antyoksydanty, chroniące komórki w całym ciele.

DSC_6537_WEB

 

Wystarczy, że pokroisz banany w plastry, a truskawki w połówki. Zalej owoce połową filiżanki zielonej herbaty i dodaj łyżeczkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Całość dokładnie zblenduj, przełóż do szklanego naczynia i schładzaj przez minimum pół godziny w lodówce, co nada musowi gęstości i sprawi, że będzie orzeźwiający i wprost przepyszny!

 

DSC_6542_WEB DSC_6546_WEB DSC_6549_WEB DSC_6553_WEB DSC_6555_WEBDSC_6560_WEB

 

Korzystając z okazji,  pragnę przedstawić Wam kolejną osobę współtworzącą zespół Yasumi – Anię Garczarek, która opracowała logo bloga oraz grafikę do dzisiejszego wpisu. To ona zaprojektowała urocze pudełka ozdobne na Dzień Matki! Skromna, pracowita, rzetelna i wyjątkowo odporna na presję czasu – to właśnie cała Ania! 🙂

 

DSC_6599

 

A Wy – pieczecie ciasto truskawkowe, czy wolicie jeść je z bitą śmietaną? A może macie inne, sprawdzone receptury na sezonowe desery? Czekam na Wasze ulubione przepisy na truskawkowe pyszności!

 

Untitled-1_głowne

 

 

0 Komentarz

Zostaw komentarz