Chillout – relaks, wyluzowanie, umiejętność odcięcia się od problemów, po japońsku yasumi. Dla większości z nas to abstrakcja, teoria, rzecz wręcz nieosiągalna. No bo jak, kiedy i gdzie – codzienna gonitwa, brak czasu i stres powoli zabijają w nas potrzebę i umiejętność relaksowania się i dobrego samopoczucia.
Czy to co jemy może w jakiś sposób pomóc nam odnaleźć wewnętrzny spokój? Zapytałam eksperta ds. żywienia, dietetyka i koordynatorkę programu FIT&DIET – Małgosię Jezierską.
Nasz nastrój to czysta biochemia – hormony, neuroprzekaźniki i inne związki układu limbicznego (bierze udział w regulacji zachowań emocjonalnych). Aby doszło do ich powstania i prawidłowego funkcjonowania musimy dostarczyć organizmowi niezbędnych składników z pożywienia takich jak: magnez, cynk, żelazo, selen, wapń kwas foliowy, wit. B6, B12, kwasy omega 3, tryptofan, witamina C, polifenole.
Szukając chillout’u…
Postawmy na zielone – zadbajmy aby na naszym talerzu znalazło się jak najwięcej zielonych warzyw – wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, jarmuż, brokuł, zieloną pietruszkę, koperek, świeże zioła, kiełki. To doskonałe źródło magnezu, kwasu foliowego, witaminy C.
Jeśli ryby, to tylko tłuste. Łosoś, makrela, tuńczyk, halibut, śledź, a także owoce morza są źródłem wielonienasyconych kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) z rodziny omega 3. Ich głównym zadaniem w naszym organizmie jest wsparcie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego oraz pracy mózgu.
Owoce bogate w witaminę C – truskawki, maliny, porzeczki – pomagają nam walczyć ze stresem oksydacyjnym, tym samym przeciwdziałają powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, czy o podłożu autoimmunologicznym.
Co ze słodyczami? Spokojnie, są i odstresowujące łakocie. Banany i czekolada – źródła cukru, które dodatkowo dostarczą potasu, magnezu i przeciwutleniaczy dla prawidłowej pracy mózgu. A jeśli połączymy je w deserze z orzechami i płatkami owsianymi, mamy nie tylko pyszną przekąskę, ale i bombę witaminowo – pierwiastkową.
Nie zapominajmy o napojach, czerwone wino i dobra zielona herbata to cenne źródła katechin – polifenoli o właściwościach przeciwutleniających, które redukują stres oksydacyjny. No i oczywiście klasyk – woda. 85% mózgu stanowi woda, jej niedobory w organizmie mają bezpośredni wpływ na nasze procesy myślowe i spadek reakcji. Picie jej w ilości 2-3l może pomóc zażegnać nie tylko ból głowy, ale też towarzyszące mu często zmęczenie czy senność.
Atmosfera ma znaczenie
Oprócz tego, co jemy zwracajmy uwagę na to jak, gdzie i z kim jemy. Podczas posiłku zadbajmy o dobrą atmosferę, delektujmy się każdym kęsem, smakiem, zapachem, kolorami na talerzu, cieszmy się luźną rozmową lub myślmy o czymś naprawdę miłym. Posiłek ma być radością, momentem na odcięcie się od codziennych problemów, odpoczynkiem dla ciała i duszy.
Propozycja koktajlu bogatego w cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy witaminę C, tryptofanu, kwasów omega 3, oraz polifenole:
Chill Choco
Składniki na 1 porcję:
Czarne jagody – 0,5 szkl.
Kakao – 1 łyżka
Mleko 2% tł. lub dowolny napój/mleko roślinne – 200ml
Banan – 0,5 szt.
Siemię lniane – 1 łyżeczka
Balans Flora – 1 miarka
- Jagody oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą.
- Do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki, dodaj miarkę Balans Flora i mleko (można je zastąpić dowolnym napojem roślinnym), wszystko dokładnie zblenduj. W razie potrzeby dolej nieco wody.
- Koktajl przelej do szklanki, najlepiej smakuje schłodzony.
Wartość odżywcza 1 porcji:
270 kcal, białko 11,5g, tłuszcz 7g, węglowodany 31g, błonnik 10g
Preparat Balans Flora:
- Wysoka zawartość błonnika
- Skuteczny symbiotyk (zawiera pro- i prebiotyki)
- Źródło adaptogenów (żeń szeń, maca, różeniec górski)
- Źródło antyoksydantów (ekstrakty z pomidora, dzikiej róży, papryki, rokitnika)
- Uzupełnienie diety w witaminy B12, B6 i kwas foliowy wspomagające metabolizm oraz układ nerwowy
- Nie zawiera glutenu, mleka, cukru
Odpowiedni dla wegan.
1 Komentarz
Ola
wygląda pysznie i do tego samo zdrowie 🙂 na jesienne i zimowe dni jak znalazł 🙂