Wiosna i jesień to dobry moment na detoksykację organizmu. Prostym sposobem jest wprowadzenie do swojego menu produktów bogatych w antyoksydanty, które wymiatając z organizmu wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i odtruwająco.
Warto, by na początek choć jeden z pięciu posiłków zamienić na pełnowartościowy, stąd moja dzisiejsza propozycja na odmładzający koktajl na bazie zielonej herbaty Sencha Sakura.
- Zaparz i przestudź zieloną herbatę. Możesz wykorzystać napar, który pozostał Ci z poprzedniego dnia. Zielona herbata zawiera aż cztery polifenole zwane katechinami. Są to silne antyoksydanty, które chronią komórki w całym Twoim ciele, przeciwdziałając chorobom i spowalniając procesy starzenia. Polecam wysokogatunkową odmianę Sencha, którą dostaniesz w najbliższym gabinecie Yasumi.
- Umyj zieleninę, codziennie wybieraj inny rodzaj tego dodatku. Spróbuj liści młodego szpinaku, innym razem sięgnij po natkę pietruszki. Moim faworytem delikatna w smaku roszponka. Eksperymentuj, próbuj i delektuj się nowymi smakami! Produkty w kolorze zielonym aż pękają w szwach od antyoksydantów, nie żałuj więc sobie sporej garści jadalnych liści dodanych do codziennej porcji koktajlu.
- Banan doda Ci energii, jest też skarbnicą witaminy B6. Zawarty w nim potas, należący do rodziny mineralnych elektrolitów, jest ważnym rozgrywającym we wzmocnieniu układu odpornościowego. Wybieraj odmianę ekologiczną bananów- jest niewiele droższa od zwykłej, a w do jej upraw nie stosuje się nawozów sztucznych. Jeśli nie masz dostępu do odmian typu „bio”, koniecznie wyszoruj dokładnie skórkę owocu przed jego obraniem.
- Cytrusy – sok z cytryny, połówka grejpfruta lub pomarańczy wzbogaci koktajl o witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne oraz poprawia odporność organizmu, co jest przydatne zwłaszcza w okresie wczesnej wiosny. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, działa zatem przeciwrodnikowo, spowalniając procesy starzenia się organizmu.
- Zdrowe tłuszcze – pomagają rozpuścić się witaminom, dodaj zatem do swojego koktajlu odrobinę siemienia lnianego, sezamu lub łyżeczkę oleju kokosowego.
Jak przyrządzić koktajl? Nic prostszego. Należy pokroić owoce i zieleninę, wrzucić do blendera i zalać dwiema filiżankami chłodnej, zielonej herbaty.
Całość dokładnie zblenduj i po chwili ciesz się smakiem pysznego, zdrowego koktajlu.
Lubię pić koktajl z przezroczystego naczynia, by cieszyć oko głębokim, urzekającym odcieniem. Zielony kolor jest przecież symbolem nadziei! Nakarm swoje ciało wartościowymi produktami i przywitaj nową porę roku pełna zdrowia i witalności!
1 Komentarz
Weri
Koktajl był przepyszny!! 🙂