Wiosną przyroda budzi się do życia. Młode rośliny zawierają kompleks życiodajnych soków, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Nieskażone jeszcze zanieczyszczonym powietrzem, są w okresie wzrostu najsmaczniejsze i przede wszystkim – najzdrowsze.
Omijana szerokim łukiem ze względu na „parzenie” skóry pokrzywa, posiada multum właściwości leczniczych. Od dawien dawna wykorzystywana była w naturalnej medycynie ludowej, okłady ze świeżo zerwanych łodyg niwelowały dolegliwości bólowe w reumatyzmie, a napar z dodatkiem miodu stosowany był w przeziębieniu i grypie.
Majowa, młoda pokrzywa ma najwięcej dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest skarbnicą witamin C, K, witamin z grupy B, składników mineralnych, w tym przede wszystkim wapnia, potasu, żelaza, fosforu, krzemu i magnezu. Zawiera również sporo błonnika i antyoksydantów.
Poniżej znajdziesz sześć powodów, dla których warto sięgnąć po młodą pokrzywę.
- Działanie moczopędne i detoksykujące – wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu i bakterii z nerek oraz pęcherza oraz wydalanie z organizmu szkodliwych substancji na przykład kwasu moczowego.
- Pomoc dla układu pokarmowego – pokrzywa w medycynie ludowej stosowana była pomocniczo w nieżycie żołądka i jelit. Badania udowodniły, że wspomaga pracę wątroby i trzustki oraz reguluje wydzielanie żółci.
- Działanie krwiotwórcze – ziele wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, wspomaga zatem leczenie anemii i przesilenia wiosennego. Dodaje wigoru i witalności. Kuracja pokrzywą zalecana jest u osób regularnie oddających krew.
- Sok z pokrzywy może być stosowany jako wcierka do skóry głowy. Reguluje pracę gruczołów łojowych odpowiedzialnych za przetłuszczanie się włosów, działa bakteriostatycznie, przeciwłupieżowo, wzmacniająco i poprawia ukrwienie cebulek włosowych, przeciwdziałając wypadaniu i przyspieszając wzrost nowych włosków.
- Napar z pokrzywy, dzięki stężonej zawartości witamin i składników mineralnych, korzystnie działa na wygląd skóry, a także poprawia stan łamliwych i kruchych paznokci.
- Działanie odmładzające – dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów, które niwelują szkody wyrządzone przez wolne rodniki, pokrzywa przeciwdziała degradacji organizmu oraz starzeniu się naszej skóry.
Warto zbierać pokrzywę w miejscach, gdzie występuje małe zanieczyszczenie środowiska oraz z dala od pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne opryski roślin. Ziele należy zrywać w rękawiczkach, aby uniknąć nieprzyjemnego podrażnienia skóry. Dobrze jest pić napar ze świeżej pokrzywy, można ją również wykorzystać do sporządzenia sałatki, zupy lub rewitalizującego koktajlu na bazie zielonej herbaty Sencha Sakura, banana i cytryny.
Wystarczy dokładnie sparzyć pokrzywę wrzątkiem, zmiksować ją z kipiącą od przeciwstarzeniowych polifenoli zielona herbatą, dwoma bardzo dojrzałymi, słodkimi bananami i sokiem z całej cytryny.
Warto również zasuszyć majową pokrzywę, by jesienią i zimą cieszyć się walorami domowej, odtruwającej i upiększającej herbaty.
Wiosenny spacer w poszukiwaniu uleczającego ziela, może być pretekstem do chwili odpoczynku na łonie natury. Nic tak nie wycisza i nie układa w głowie myśli, jak bezpośredni kontakt z przyrodą. Naciesz swoje oczy światem budzącym się do życia, a w domowym zaciszu uracz swój organizm pokrzywowym, prozdrowotnym poczęstunkiem.
2 Komentarz
Tonja
Super artykuł. Mam nadzieję, że na nim nie zakończysz 😉
Michalina
Dzięki 🙂 na blogu znajdziesz również post o zielonym koktajlu na bazie roszponki oraz wegańskim musie z truskawek. Na pewno w przyszłości pojawią się jeszcze kolejne artykuły o zdrowym odżywianiu! Pozdrawiam serdecznie!