Ta herbata leczy wiele chorób, sprawdź jakie + przepis na koktajl!

Świat oszalał na punkcie japońskiej matchy, czyli sproszkowanej na puder, wysokiej jakości zielonej herbaty. To dziś obowiązkowy składnik diety gwiazd i każdego miłośnika zdrowego trybu życia. Według żyjącego kilkanaście wieków temu mnicha buddyjskiego Eisai, machta to”najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej i medycznej”. Z poniższego wpisu dowiesz się, jak wzmocnić swój organizm sproszkowaną na puder herbatą i poznasz przepis na dodający witalności, pyszny i szybki koktajl.

_dsc9405-mov

Dlaczego warto sięgnąć po matchę, czyli zieloną herbatę w formie proszku?
1

Działa przeciwstarzeniowo – zawiera moc substancji chemicznych z rodziny polifenoli, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Niwelują szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Tym sposobem spowalniają proces starzenia się skóry i narządów wewnętrznych, przypisuje się im również działanie przeciwnowotworowe.

2

Dodaje wigoru i witalności – dzięki zawartości L-teaniny i kofeiny. Ale co ważne – w przeciwności do kawy nie powoduje charakterystycznej drażliwości.

3

Wspomaga odchudzanie – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, usprawnia przemianę materii i zapewnia organizmowi mnogość składników odżywczych, bez dostarczania nadprogramowej dawki kalorii.

5

Dzięki zawartości witamin, zapobiega infekcjom i wzmacnia organizm w okresie wyczerpania energetycznego.

6

Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i reguluje ciśnienie krwi.

7

Niesie ulgę po ciężkostrawnym posiłku oraz niweluje zgagę (ma działanie alkaliczne i neutralizuje kwasy żołądkowe).

8

Odtruwa organizm – dzięki sporej zawartości chlorofilu ma działanie detoksykujące.

_dsc9399
Jak parzyć matchę?
  1. Do filiżanki wsyp pół łyżeczki zielonego pudru.
  2. Zalej proszek wodą o temperaturze 80 stopni C.
  3. Dokładnie wymieszaj. Jeśli odrobina proszku znajdzie się po chwili na dnie filiżanki, ponownie połącz ją z płynem. W  matchy istotne jest, by spożyć ją w całości.
  4. Po przestudzeniu możesz uatrakcyjnić smak napoju, dodając do niego odrobinę miodu i soku z cytryny. Matchy możesz używać również do przyrządzania koktajli i deserów. W poniższym filmie znajdziesz naszą propozycję na kipiący od przeciwutleniaczy, dodający witalności koktajl na bazie sproszkowanej zielonej herbaty od YASUMI (którą znajdziesz na sklep.yasumi.pl)

 

0 Komentarz

Zostaw komentarz