To, co jemy, wpływa na stan naszego zdrowia oraz wygląd skóry, włosów i kondycję paznokci. Późną wiosną i latem warto sięgać po sezonowe owoce, które są wówczas najsmaczniejsze oraz – najzdrowsze!
Wersja WIDEO:
Wersja TEKSTOWA:
Uwielbiane przez wielu truskawki, oprócz walorów smakowych, posiadają również niedoceniane właściwości zdrowotne. Poniżej przedstawiam kilka powodów, dla których warto je jeść!
1. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego wspomagają odporność organizmu przed infekcjami i wzmacniają naczynia włosowate, co istotne jest szczególnie u osób z cerą naczynkową.
2. Znajdują się w nich sole organiczne i pektyny, które dają długotrwałe uczucie sytości, wpływają korzystnie na trawienie i wspomagają pracę jelit.
3. Truskawki są moczopędne, zatem usuwają nadmiar wody z organizmu.
4. Spora zawartość żelaza chroni przed anemią, warto więc sięgać po te owoce, jeśli masz problemy z niedokrwistością lub spodziewasz się dziecka.
Dieta wegańska opiera się na zasadzie wykluczenia z menu składników pochodzenia zwierzęcego. W przepisach nie znajdziesz zatem mięsa, ryb, mleka, masła, jogurtów ani miodu. Opierając się na tych wytycznych, przygotowałam dla Was przepis na pyszny, wegański mus truskawkowo – bananowy!
Wszystko, czego potrzebujesz, to:
- szklanka obranych truskawek – polifenole zawarte w tych owocach nadają im cudowny, jasnoczerwony kolor, a antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób serca i zapaleń. Truskawki są bogaty źródłem witaminy C, zawierają również mangan oraz włókno dietetyczne, zmniejszające uczucie głodu,
- 2 bardzo dojrzałe banany – ich struktura nada musowi gęstej, jedwabistej konsystencji. Zawartość potasu wzmacnia serce i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego – możesz również wybrać inny, delikatny olej, na przykład rzepakowy. Tłuszcz sprzyja wchłanianiu się witamin, jest również nośnikiem smaku,
- ½ filiżanki zielonej herbaty – ja wybrałam odmianę Sencha Sakura (KLIK!), bo uwielbiam jej delikatny, wiśniowy posmak. Zielona herbata zawiera aż cztery polifenole, czyli silne antyoksydanty, chroniące komórki w całym ciele.
Wystarczy, że pokroisz banany w plastry, a truskawki w połówki. Zalej owoce połową filiżanki zielonej herbaty i dodaj łyżeczkę rozpuszczonego oleju kokosowego. Całość dokładnie zblenduj, przełóż do szklanego naczynia i schładzaj przez minimum pół godziny w lodówce, co nada musowi gęstości i sprawi, że będzie orzeźwiający i wprost przepyszny!
Korzystając z okazji, pragnę przedstawić Wam kolejną osobę współtworzącą zespół Yasumi – Anię Garczarek, która opracowała logo bloga oraz grafikę do dzisiejszego wpisu. To ona zaprojektowała urocze pudełka ozdobne na Dzień Matki! Skromna, pracowita, rzetelna i wyjątkowo odporna na presję czasu – to właśnie cała Ania! 🙂
A Wy – pieczecie ciasto truskawkowe, czy wolicie jeść je z bitą śmietaną? A może macie inne, sprawdzone receptury na sezonowe desery? Czekam na Wasze ulubione przepisy na truskawkowe pyszności!
0 Komentarz